CİHAZLAR :
Küçük ebatlı kesici ve çizici plotterlerdir. Hobi ve kazanç maksatlı her yerde kullanılabilir. Kağıt, karton, folyo, tekstil folyosu, mıknatıslı folyo, çıkartma kağıt, pvc, polyester, asetat, polyester kumaş, keçe, eva sünger ve benzeri birçok malzemeyi kesebilirsiniz. İlaveten malzeme üzerine baskı (print) yapılmış şekil veya logoları da üzerindeki sensör ile pozisyonlayıp kesebilirsiniz. Silhouette cihazları; Türkçe dizayn kesim programı ile birlikte gelmektedir. Program içinde hazır çizimleri olduğu gibi kendinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Cihazlar ve Yazılım için Eğitim Verilmez. Kullanıcılar sitemizin Destek menüsündeki videolardan veya üreticinin youtube kanalından veya cihazla ilgili Youtube videolarından faydalanabilirler.
Portrait3 : Kesim Eni 20cm, Kesim Boyu sonsuzdur. Kesim kafasına Tek (1) uç takılır. Kesim kuvveti 210 gramdır.
Cameo4 : Kesim Eni 30cm, Kesim Boyu sonsuzdur. Kesim kafasına Çift (2) uç takılır. Sol uç kesim kuvveti 210 gram, Sağ uç kesim kuvveti 5kg dır.
Cameo4 Plus : Kesim Eni 38cm, Kesim Boyu sonsuzdur. Kesim kafasına Çift (2) uç takılır. Sol uç kesim kuvveti 210 gram, Sağ uç kesim kuvveti 5kg dır.
Curio2 : Kesim Eni 30cm, Kesim Boyu 30cm. Öncelikle Kazıma İşleri için uygundur, ilaveten Kesim de yapar. Kesim kafasına Çift (2) uç takılır. Sol uç kesim kuvveti 300 gram, Sağ uç kesim kuvveti 5kg dır.
Tüm cihazların kutusundan; cihazların kendisi, 1mm derinliği olan 1 adet Otomatik Bıçak, 1 adet orta tutuculukta Kesim Matı, cihazın güç adaptörü ve bilgisayara bağlanan usb data kablosu çıkmaktadır. Yapılacak işlere veya kesilecek malzeme kalınlıklarına göre diğer bıçaklardan, kırım uçlarından, kazıma uçlarından veya matlardan da alınabilir.
Siluet Cihazlarıyla Neler Yapabilirsiniz :
Karton Kesimlerinde – Maket Yapımlarında – Mıknatıs Folyo Kesimlerinde – Keçe ve Eva Kesimlerinde – Okullarda Eğitimde – Reklam Folyo Kesimlerinde – Resim Albümü Kesiminde – Şablon Yapımlarında – Tekstil Folyosu Kesimlerinde – Cam Eşya Süslemelerinde – Çelenk Yazısı Kesiminde – Damla Etiket Kesimlerinde – Dekorasyon Süsleme Kesimlerinde – Diğer Etiket Kesimlerinde – Firma ve Ofis Yönlendirmelerinde – Hediye Kartı ve Davetiye Kesiminde – Hobi Çalışmalarında – Kalem Çizimlerinde – Metal Kazımalarda ve benzeri birçok işte kullanılabilir.
Tüm cihazların garanti süresi 1 yıldır. Düzgün kullanım şartlarında tüm fabrika hatalarını kapsar. Müşterinin cihazlara verdiği zararlar, kırıklar garanti kapsamına girmez. Garanti süresi içinde ve dışında, kontrol, bakım veya tamir için gönderilen cihazların kargo ücretleri müşteri tarafından ödenir. Garanti süresi içinde fabrikasyon hatalardan dolayı tamir edilemeyen cihazlar yenisi ile değiştirilir.
KESİM TAVSİYELERİ :
Kesimler için ince uçlu, iğne şeklinde, metal bıçaklar kullanılmaktadır. Dolayısı ile bıçağın kesebileceği, bıçağın batabileceği sertlikteki malzemeleri ve bıçağın iğnenin (kesim) derinliğine uygun olan kalınlıktaki malzemeleri kesebilirsiniz. Bazı malzemeler; bıçağın kesim derinliğine uygun (yeterli) olmasına rağmen ve kesim kuvvetinin maksimuma çıkarılmasına rağmen malzemenin sertliğinden dolayı tek seferde kesim yapılamaz. Böyle durumlarda cihazların Türkçe yazılımındaki çok defa kes ayarına girilen tekrar sayısı kadar kesim aynı yerden tekrar edilerek, daha az kesim kuvveti kullanılarak kesim yapılabilir.
Genel isim altındaki her malzeme aynı değildir, aynı cinsten aynı isimden malzemeler değişik kalınlıkta, sertlikte olabilir. Örneğin her kağıdın, her folyonun, her asetatın aynı olmadığı gibi. Aşağıda yazılan değerler tamamen kullanıcının sorunluluğundadır. Doğru ayarlar girilirse doğru kesimler yapılabilir. Verilen değerler, yeni ve keskin otomatik bıçak için verilen ortalama değerlerdir.
Etiketlik Kuşe Kağıt :
>Bıçak Derinliği 2 veya 3 >Bıçak Kuvveti 5-7 ile denemeye başlayabilirsiniz. >Kesim Hızı 10 olabilir. >Alt Taşıma Kağıdı Normal ise Kesim Matına İhtiyaç Yoktur.
Beyaz Karton 180gram /m2 :
>Bıçak Derinliği 3 veya 5 >Bıçak Kuvveti 12-15 ile denemeye başlayabilirsiniz. >Kesim Hızı 10 olabilir. >Kesim Matı Kullanılır.
Beyaz Karton 240gram /m2 :
>Bıçak Derinliği 5 veya 7 >Bıçak Kuvveti 15-20 ile denemeye başlayabilirsiniz. >Kesim Hızı 10 olabilir. >Kesim Matı Kullanılır.
Beyaz Karton 300gram /m2 :
>Bıçak Derinliği 7 veya 10 >Bıçak Kuvveti 20-26 ile denemeye başlayabilirsiniz. >Kesim Hızı 10 olabilir. >Kesim Matı Kullanılır. Bazen 2mm Derinliğindeki Bıçaklarda Tercih Edilmelidir.
Yapışkanlı Reklam Folyosu :
>Bıçak Derinliği 2 veya 3 >Bıçak Kuvveti 7-8 ile denemeye başlayabilirsiniz. >Kesim Hızı 10 olabilir. >Kesim Matına İhtiyaç Yoktur.
Tekstil Folyosu Flex :
>Bıçak Derinliği 3 veya 4 >Bıçak Kuvveti 7-10 ile denemeye başlayabilirsiniz. >Kesim Hızı 10 olabilir. >Kesim Matına İhtiyaç Yoktur.
Deri Kesimi (Maks 2mm) : Mutlaka 2mm Derinliğindeki Manual Bıçakla Kesin.
>Bıçak Derinliği 10 veya 20 (Derinin Kalınlığına Göre) >Bıçak Kuvveti 20-25 ile denemeye başlayabilirsiniz. >Kesim Hızı 10 olabilir. >Kesim Matı Kullanılır.
Derilerde çok değişkendir, örneğin Saraciye derileri (cüzdan, kılıf derileri gibi) orta kalınlıktadır. Konfeksiyon derileri genelde incedir Mont, Ceket gibi. ayakkabı derileri kalındır.
Magnet Folyo (0.5mm) :
>Bıçak Derinliği 8 veya 10 >Bıçak Kuvveti 15-25 değerler arasında denemeye başlayabilirsiniz. >Kesim Hızı 10 olabilir. >Kesim Matı Kullanılır.
Asetat Film (Sertliğine Göre Değişir) :
>Bıçak Derinliği 5 veya 10 >Bıçak Kuvveti 15-25 değerler arasında denemeye başlayabilirsiniz. >Kesim Hızı 10 olabilir. >Kesim Matı Kullanılır.
Pozalar veya diğer adıyla Kroslar basılan malzemenin köşelerine konan “Kare” veya “L” şeklindeki işaretlerdir. Cihazların kafasındaki sensör bu işaretleri okur ve kesilecek şekil, logo ve etiketlerin malzeme üzerindeki yerlerini, mesafelerini bunlara göre hesaplar. Sadece baskılı işlerde veya etiket kesimlerinde Poza veya Kros kullanılır.
Yarım Kesim (Kiss Cut), çift katlı malzemede örneğin reklam folyosu, tekstil folyosu, etiketlik çıkartma gibi çift katmanlı malzemelerde, sadece üst katmanın kesilmesine Yarım Kesim veya Kiss-Cut denir. “Çift Katmanlı Malzemelerde”, “Yarım Kesim” yapılıyorsa “Kesim Matı kullanılmasına çoğunlukla gerek yoktur”. Çünkü kesilecek kısım sadece üst katmandır.
Tam Kesim (Full Cut veya Tam Kopartma); ise kesilen malzeme ne olursa olsun, ister tek katmanlı ister çok katmanlı, makasla keser gibi hepsini kesmeye Tam Kesim denir. Tam kesimde malzemenin altında onu taşıyan bir katman MUTLAKA olmalıdır, “Kesim Matı MUTLAKA Kullanılmalıdır”.
1. Genellikle yapılan baskı hatası şudur: baskı sırasında genellikle yazıcının ayarlarında sayfaya sığdır mevcuttur. Buda sizin baskılı ölçülerini değiştirir. Dolayısı ile Silhouette Studio yazılımındaki gerçek ölçüleriniz ile baskıda aldığınız ölçüler arasında fark vardır. İşler basılırken veya başka bir baskı merkezinde bastırılırken, basım sırasında yazıcının ayarlarında MUTLAKA %100 baskı seçilmelidir.
2. Malzeme yükleme sırasında (mu hata genellikle ince malzemelerde veya matsız işlerde olur), farkında olmadan malzemenin ortasında hafif bir bombelik kalır. Malzemeyi yükleyen kullanıcı bir şekilde (örneğin; bazen sağdan ve soldan iki eliyle malzemeyi iterken) malzemenin ortasını düz olmayan, eğimli veya bombeli diyebileceğimiz şekilde makineye yüklüyor. Bu durumda iki poza / kroslar arasında mesafe azalmaktadır. Cihaz pozaları doğru ve hatasız okumaktadır fakat aradaki mesafe bombelikten azaldığından, pozaların mesafesi de azalmış olmakta ve yanlış hesaplanmaktadır. Malzeme yüklenirken mutlaka düz ve gergin şekilde yüklenmelidir.
3. Basıda kullanılan printerlerin temiz ve kaliteli baskı yapması gerekir. Bazen tonerli laser printerlerin tonerleri bitme durumunda veya mürekkepli inkjet printerlerin kafalarının zamanla kirlendiğinden pozaları basarken NET basmaması, kenarlara da baskı veya gölge baskı yapması veya kenarlara mürekkep veya toz toner sıçratmasından dolayı bu hatalar olmaktadır. Cihazdaki sensör, gerçek pozadan önce bu gölge tonları veya sıçramaları görerek bunları poza gibi algılar ve yanlış pozisyonlama hesaplaması yapar. Dolayısı ile yanlış yerlerden kesin yapılır.
Çözümü: Temiz baskıdır. Inkjetlerin kartuşlarının kafa kısımlarının pamuksuz bezle silinmesi veya laserlerde tonerlerin yenilenmesi gibi (eskimiş laserlerde tonerin değişmesi yetmeye bilir, bazen baskı bölümünün de değişmesi gerekir)
4. Kesilecek şekillerin pozalara yakın olması durumlarında, kullanıcı gözle baksa dahi farkında olamayacağı şekilde, kafadaki sensör kesilecek etiketin veya şeklin pozaya yakın köşesini poza gibi algılayabilir. Dolayısı ile yanlış mesafe ve pozisyonlama hesaplanmış olur. Lütfen tecrübe kazanana kadar basılan şekiller köşedeki pozalardan uzuk tutulmalıdır. Yazılımda pozalar konulduğunda pozaların altında gri gölge oluşmaktadır. Bu bölgenin boş kalması, hiçbir şekil, baskı, etiket konmaması gerekir.
Piyasada çoğunlukla satılan etiketlik malzemeler (veya diğer adıyla sticker malzemeleri), özellikle piyasada ucuz olması sebebiyle satılan kuşe çıkartma kağıtları normalinde çok daha düşük kaliteli malzemelerdir. Farklı malzemeleri bulmaya ve denemeye çalışın: Bazen biraz daha fazla fiyata alacağınız daha kaliteli bir etiketlik malzeme size çok daha verimli sonuçlar verebilir. Baskı daha iyi olur, kesim çok daha iyi olur, ayıklama mükemmel olur ve sonuç olarak etiket fireniz sıfıra yaklaşabilir. Hatalar ve aksaklıklar olmadığından sizin için çok değerli olan zamanınız kaybolmaz. Belki biraz daha pahalı malzemeden çok fazla kar edebilirsiniz ve müşterilerinizde sizin farkınızı hisseder, kalitenizden dolayı sizi daha çok tercih edebilir. Değişik Malzemeleri Sürekli Deneyin….
– Laser Printer kullanıyorsanız; PP (PoliPropilen) sticker kullanmayı tercih ediniz. Baskı kaliteli, kesim mükemmel, bıçak körletmez ve müşteriniz çok beğenir.
– Inkjet Printer kullanıyorsanız; daha kalın kuşe etiketlik malzeme kullanın.
– Özellikle kesim için özenli olan etiketlik malzemenin alt taşıyıcısının daha kalın olmasına dikkat edin. Bu kalınlık size çok rahat bir kesim yapmanızı sağlar.
1. Bıçağın (iğnenin) Ucu Kırılmıştır : Özellikle aniden kesmemeye başlamış ise bıçağım ucu kırılmış olabilir. Bir büyüteç veya telefon kamerası ile bıçağın uçuna bakınız; eğer kesin bir düzlük varsa (eğimle yükselirken aniden düzleşen bir uç) bıçağınız kırılmıştır. Yenisi ile değiştiriniz.
2. Bıçak (Plastik Yapı), kafaya tam olarak oturmamış olabilir, lütfen bıçağı kesim kafasından (makineden çıkarın ve yeniden yerine düzgün oturtun ve kilitleyin).
3. Bazek bıçağı temizleme için iç kısmındaki plastik şapka açılır ve içeri üflenerek içindeki çöplerin uçması, içeriden çıkması sağlanır, bu işlemden sonra plastik ön şapka yerine oturtulurken yanlışlıkla tam olarak kapatılmamaktadır. bu da bir yükseklik kazandırdığından bıçağın yanlış derinlikte (daha az derinlikte) çıkmasına sebep olmaktadır. Bu şapkayı oturacak şekilde sıkın.
** Dikkat: Bazen şapkayı sıkarken çok fazla kuvvet uygulayıp, şapkayı çok sıkarsanız, şapkayı çatlatabilir ve bıçağı kullanılamaz duruma getirebilirsiniz. Buna dikkat ediniz.
“Karton Ağırlığı” terimi Nedir?
Piyasada maalesef terimlerin doğru anlamlarının bilinmeden, sadece isimsel konuşulması yanlış anlaşılmalara yol açmaktadır. Kağıt veya Kartonda “Ağırlık” denen terim o malzemenin 1m2 deki gram ağırlığıdır. Bu terim, gerçek anlamda kartonun ne sertliğini ne de kalınlığını gösterir. Az gramajlı bir karton kesilemeyecek kadar sert olabilir veya çok gramajlı bir karton rahat kesilebilir.
Profesyonel Dijital Printerlerde kullanılan karton ağırlığı ?
Günümüzde pahalı ve profesyonel (matbaalarda veya copy centerlerde) olan printerlerde kullanılan kağıt veya kartonların %90’ı 300gram/m2 ve %10 gibisi ise 350gram/m2 karton kullanabilir. Bunlar azamı değerledir. Silhouette cihazları bunları rahatlıkla kesebilmektedir.
“Karton Sertliği” terimi nedir?
Gri renkli, mukavva dediğimiz kartonlar bıçaklarla kesilemezler. Lütfen bu tür kartonları kullanmayın. Beyaz kartonlar, Silhouette Cihazların bıçaklarıyla rahatlıkla kesilebilir. Kartonların sertliğine göre bazen tek seferde bazen ise birkaç seferde (tekrarda) rahatlıkla kesilebilirler. Doğru ayarları yaptığınız halde tek seferde kesemediğiniz kartonlarda Bıçak Kuvvetini azaltarak 2 veya 3 veya gerektiği kadar tekrar işaretleyerek daha düşük kesim kuvvetinde kesime tekrarlı gönderilmesi çok doğrudur ve kesimler iyi yapılır.
“Karton Kalınlığı” terimi nedir?
Malzemenin ağırlığına bakmadan (az gramajlı veya çok gramajlı olsun) sadece kartonun kalınlığını anlatır. Herkes ele gelen kalın bir kartondan yapılmış ise beğenir, kalın karton kaliteli gösterir, katlaması, kırımları katlamaları (kartonda) iyi olur. Kalın karton demek sert karton demek de değildir. Türkçe ’de çoğunlukla “TOK Karton” olarak isimlendirdiğimiz “kalın ama hafif kartonlar” kesimler için çok iyi sonuç verir. Müşterilerde beğenir. Kalın bir kartonu kesmek için neye ihtiyacınız var ? Sadece sizin bilginize ihtiyaç var….
Malzeme Ne Kadar Kalın, Bıçak Derinliği Ne Olmalıdır ?
Malzemenizin kalınlığı 1mm’den az ise kutudan çıkan Otomatik Bıçağı kullanabilirsiniz, elinizle bıçağın altını birkaç kez tıklatarak malzeme kalınlığına göre bıçağın derinliğini ayarlayabilirsiniz, her tıklama, bıçağı 0.1mm dışa çıkarır. Lütfen çıkarın, sonda kesim matı üzerinde bıçağı dik tutarak (90derece) bir üçgen kesin. Sonra kesilen üçgen rahat ayıklanıyor mu ? kontrol ediniz.
Eğer kesilmiş ve alttaki kesim matına az bir iz bırakması bırakmış (çok iz bırakmamış) ise bıçak derinliği en iyi konumundadır. Dolayısıyla Silhouette Studio yazılımında da bıçak derinliğini aynı değer yaparak kesime gönderiniz.
Eğer kesilememiş ise
a) otomatik bıçağın altına yeniden ve yeteri kadar tıklayarak bıçak derinliğini arttırın ve tekrar deneyin.
b) Şimdi bıçak derinliğini tespit etmiş olduk, Silhouette kesim cihazında, yazılımda, artık sadece kesim kuvveti ile oynayarak (ortalama bir değerden başlayıp) kesmiyor ise kesim kuvvetini ise yukarı doğru, çok kesiyor ise aşağı doğru değiştirerek mükemmel kesimler elde edebilirsiniz.
Umarız bu kadar açıklama yeterli olmuştur.
Bu metodu tüm malzeme seçimi, bıçak derinliği belirlenmesinde kullanabilirsiniz.
>> Bu konuyu sesli dinleyin …
KENDİ SORUNUZU SORUNUZ :